Spotrebiteľské ceny v Poľsku rástli najrýchlejšie za štvrťstoročie

29.04.2022 Celý región

Varšava 29. apríla (TASR) - Inflácia v Poľsku zrýchlila tento mesiac na vyše 12 %, čo je najvyššia miera inflácie za takmer štvrťstoročie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a serveru tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje poľského štatistického úradu.

Podľa údajov úradu vzrástli spotrebiteľské ceny v Poľsku v apríli medziročne o 12,3 % po 11-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Aprílová inflácia tak prekonala očakávania analytikov a dosiahla najvyššiu úroveň od decembra 1997. Analytici počítali so zrýchlením rastu cien na 11,5 %.

Ceny v Poľsku nahor potlačila najmä vojna na Ukrajine. V jej dôsledku sa opäť zhoršila situácia v oblasti dodávok a navyše sa po príchode veľkého počtu ukrajinských utečencov zvýšil dopyt na poľskom trhu. Podľa centrálnej banky vojna na Ukrajine tvorila z celkovej inflácie približne 2,4 percentuálneho bodu.

Najvýraznejšie vzrástli ceny palív pre osobnú dopravu, kde rast dosiahol 27,8 %. O viac než 27 % sa zvýšili aj ceny elektriny a plynu. Výrazne vzrástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, a to o 12,7 %.
 

Vyberte región

mark